Z dziejów ewolucji sztućców – srebro od Hefry

 

Nóż, łyżka, widelec – kiedyś vs dziś – srebrne sztućce Rapsodia

Wśród elementów zastawy stołowej, oprócz talerzy, filiżanek czy cukiernic, częścią składową od lat są sztućce – łyżki, widelce i noże, służące jednej podstawowych czynności w życiu każdego człowieka – w spożywaniu potraw. Nóż jako narzędzie i broń, towarzyszył ludziom już od czasów prehistorycznych. Z kolei nóż stołowy wykształcił się dopiero w II połowie XVII wieku. W tego rodzaju nożach, stalowe i srebrne głownie oprawiano w dekoracyjne trzonki, które wykonywano z metalu, drewna, kości słoniowej, a także z kryształu górskiego. Pierwsze łyżki natomiast już w czasach starożytnych. Na terenach renesansowej Polski, łyżki stołowe były wykonane w konstrukcji srebrniczej i bogato zdobione m.in. masą perłową. Z kolei widelec był znany w Europie już od XI wieku. Jego korzenie sięgają terenów dalekowschodnich. Początkowo widelec składał się z trzonu zakończonego dwoma zębami. Dzisiaj najwyżej cenione są srebrne sztućce Rapsodia postrzegane jako symbol kunsztu i wyjątkowości.

Srebrne sztućce Rapsodia, czyli z czym to się je?

Srebrne sztućce Rapsodia to najwyższa jakość w atrakcyjnej cenie. Zaopatrzenie domu w zastawę stołową w warstwach zamożnych i średniozamożnych stanowiło jeszcze w XVII wieku o świadectwie osiągniętego standardu życiowego. Dzisiaj zastawia stołowa w towarzystwie srebrnych sztućców Rapsodia to asortyment zdecydowanie bardziej bogaty – posiadający zróżnicowaną ilość sztućców, których rodzaje przeznaczone są do wielu potraw i deserów. Srebrne sztućce Rapsodia są szczególnie szykownym dodatkiem na eleganckie przyjęcia, ze względu na swoją nietuzinkową prezencję oraz wyjątkowe zdobienia. Te i inne modele srebrnej zastawy znajdziecie na www.hefra.pl.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *